Εκπόνηση Επιχειρηματικών Σχεδίων

Η εκπόνηση ενός Επιχειρημα-τικού Σχεδίου δεν είναι περιττή πολυτέλεια που αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις Η διαδικασία εκπόνησης ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου – ακόμα και του πιο απλού στην δομή του – έχει αποδειχθεί καθοριστικό εργαλείο λήψης αποφάσεων.

Η εκπόνηση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί μία επιτακτική ανάγκη για κάθε επιχείρηση. Για να είναι όμως ένα επιχειρηματικό σχέδιο αποτελεσματικό και ουσιώδες θα πρέπει, εκτός των άλλων,  να έχει μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά:

- Να είναι ενημερωμένο. Με τον όρο ενημέρωση νοείται κάθε σημαντική διαφοροποίηση στα επί μέρους στοιχεία του Επιχειρηματικού Σχεδίου, όπως νέες επενδύσεις, νέες αγορές, νέα προϊόντα  Αυτό σημαίνει ότι το Επιχειρηματικό Σχέδιο πρέπει να έχει δομή τέτοια που να μπορεί να δέχεται αλλαγές χωρίς να επηρεάζεται η ουσία.  

   - Να μην πλατιάζει. Ένα επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να εστιάζει σε ουσιαστικά θέματα και να έχει χαρακτηριστικά που να διευκολύνουν τον αναγνώστη στην εύκολη κατανόηση επί μέρους χαρακτηριστικών μιάς επιχείρησης

   - Να μην ωραιοποιεί καταστάσεις αλλά να τεκμηριώνει με στοιχεία, χωρίς να δημιουργεί ερωτηματικά. Ένα επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να τμην αποκρύπτει αδυναμίες η/και σφάλματα αλλά να τεκμηριώνει τις αιτίες και να προτείνει λύσεις

Τα στελέχη της Top Business Processing διαθέτοντας τα απαραίτητα εργαλεία αλλά και συγχρόνως την κατάλληλη γνώση καθώς και την μακροχρόνια εμπειρία, είναι σε θέση να προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εκπόνηση Επιχειρηματικού Σχεδίου το οποίο θα έχει τα πιό πάνω χαρακτηριστικά. Επί πλέον το Επιχειρηματικό Σχέδιο θα είναι γραμμένο κατ' αρχήν σε δύο γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά).

Αξιοποίηση Επιχειρηματικών Σχεδίων

Ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο, εκτός από το να βοηθάει τον ίδιο τον επιχειρηματία στην απόκτηση πλήρους εικόνας για την δομή της επιχείρησης του, αποτελεί την βάση για την αντιμετώπιση πολλών θεμάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα τα κυριώτερα των οποίων είναι:

Υποβολή πρότασης σε επιδοτούμενο πρόγραμμα

Με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια, ξεκίνησε το πολυπόθητο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ταυτόχρονα είναι σε ισχύ ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, σε δημόσια διαβούλευση το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), ολοκληρώνονται οι προτάσεις για το νέο πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020 ενώ ξεκινούν και οι προκηρύξεις έργων τεχνολογικής ανάπτυξης. Η εκπόνηση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα σε ποιο πρόγραμμα να υποβάλλω πρόταση. Η αξιοποίηση ενός προγράμματος είναι αποτελεσματική όταν έρχεται να επιλύσει προβλήματα που έχει αναδείξει ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο ή όταν έρχεται να υποστηρίξει μία επενδυτική ευκαιρία που έχει υποδειχθεί σε αυτό. Παράλληλα υπάρχει και οικονομικό όφελος διότι σε αντιστάθμισμα του κόστους εκπόνησης ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου, το κόστος υποβολής μιας επενδυτικής πρότασης μειώνεται στο ελάχιστο. Είναι προφανές ότι το ίδιο ισχύει και για τα Ευρωπαϊκα προγράμματα.

Eπαναδιαπραγμάτευση δανείων 

Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση έφερε τις επιχειρήσεις σε δεινή οικονομική θέση δημιουργώντας εκτός των άλλων τα περίφημα κόκκινα δάνεια δηλαδή μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πάρα πολλές επιχειρήσεις θεωρούν, λανθασμένα, ότι αυτό είναι θέμα μόνο των δικηγόρων τους, οι  οποίοι καλούνται να διαπραγματευτούν με τις Τράπεζες για την εξεύρεση λύσεων. Καμία Τράπεζα δεν πρόκειται να αποφασίσει για κανένα δάνειο αν δεν υποβάλλει πρώτα η επιχείρηση ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο το οποίο να αποδεικνύει την βιωσιμότητα της. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Το σημερινό υπόλοιπο δανείων των επιχειρήσεων έχει τεθεί συχνά υπό αμφισβήτηση. Όμως είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί αυτό. Η Top Business Processing έρχεται σε αυτό το σημείο να προτείνει ολοκληρωμένη λύση. Αναλυτικώτερα:

- Εκπονεί Επιχειρηματικό Σχέδιο στο οποίο αποδεικνύει την βιωσιμότητα της μονάδας 

- Σε συνεργασία με εταιρεία πληροφορικής η οποία με συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα ελέγχει τις εγγραφές των αναλυτικών λογαριασμών, παρουσιάζονται οι χρεώσεις που αποκλίνουν από τους όρους της σύμβασης που έχει συναφθεί με το πιστωτικό ίδρυμα. 

- Σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο ξεκινάει την διαπραγμάτευση με το πιστωτικό ίδρυμα προτείνοντας σενάρια τα οποία έχουν αναδειχτεί από την κατάρτιση του Επιχειρηματικού Σχεδίου

Αίτημα χρηματοδότησης σε Τράπεζα

Όσο αλήθεια είναι ότι οι στρόφιγγες στις Τράπεζες έχουν κλέισει, άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στις Τράπεζες "γυμνές" χωρίς συγκεκριμένο αίτημα και χωρίς να μπορούν να αποδείξουν την βιωσιμότητα τους. Η Τράπεζα τότε ζητάει ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο που όμως γίνεται στο πόδι με λάθη και ανακρίβειες λόγω της πίεσης χρόνου. 

Συνεργασία με επενδυτές

Η ύπαρξη ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το ξεκίνημα συζήτησης συνεργασίας με επενδυτές, funds και άλλα επενδυτικά εργαλεία. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για να επενδύσουν στην Ελλάδα δεν σχετίζεται  αποκλειστικά με τα κόκκινα δάνεια. Άλλωστε στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 στο άρθρο 56 αναφέρονται τα εξής:

  1. Με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου προβλέπεται η εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου δυνατότητα ίδρυσης ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών επιχειρηματικού κινδύνου (εφεξής «Ταμεία Συμμετοχών» Funds of Funds), κατά την έννοια των ορισμών της παραγράφου 34 του άρθρου 2 Γ.Α.Κ., συμμετοχής ή παροχής εξουσιοδότησης σε υφιστάμενους οργανισμούς που επενδύουν μέσω νέων xρηματοδοτικών εργαλείων, για την ενίσχυση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Τα Ταμεία Συμμετοχών έχουν τη νομική μορφή οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων του N. 4209/2013 (Α΄ 253). Η χρηματοδότηση των ανωτέρω Ταμείων πραγματοποιείται από το Εθνικό ή Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
  2. Τα Ταμεία Συμμετοχών μπορούν να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε άλλα ειδικότερα ταμεία συμμετοχών (εφεξής «Ταμεία» - Funds), για την επίτευξη επιμέρους στόχων σε κλαδικό, περιφερειακό ή και εθνικό επίπεδο. Τα ειδικότερα αυτά Ταμεία έχουν τη νομική μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών του άρθρου 7 του N. 2992/2002 (Α΄ 54) ή οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων.
  3. Όλα τα ανωτέρω ταμεία θα επιδιώκουν μόχλευση των κεφαλαίων τους με περαιτέρω επενδυτική συμμετοχή, με απώτερο στόχο το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
  4. Με τη χρηματοδότηση των ανωτέρω ταμείων επιδιώκονται ενδεικτικά τα εξής: α) η δημιουργία νέων και η μεγέθυνση υφισταμένων επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων, οι οποίες δίνουν έμφαση στη καινοτομία και στην απασχόληση, έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και παρουσιάζουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, β) η αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων, γ) η ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, δ) η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούν από 250 έως 500 εργαζόμενους.

Μπορεί το επίσημο κράτος να τα αναλακύπτει σήμερα, όμως το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων, που είναι το ζητούμενο για την δημιουργία, την ανάπτυξη ή για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, αποτελούν τα venture capital-private equity funds. Τα VC και PE funds αποτελούν το βασικό εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο: